Categories: archief :

intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google

Showing 1-6 of 6 messages
intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Peter_Lelystad 5/10/10 2:53 AM
Op alle zuilen en andere computers van het intranet van het GVB Amsterdam was tot voor kort Google te benaderen. Dat is nu volgens zeggen van de afdeling ICT afgesloten door Google. Wij van de ondernemingsraad vragen ons af of dat klopt. En zo ja waarom? Veel websites waren geblokkeerd vanwege het onwenselijke karakter van dergelijke sites op de werkvloer. Dat kunnen wij begrijpen maar de search engine van Google is voor velen een onmisbare tool die ook voor het werk belangrijk kan zijn. Het argument dat Google zelf besloten heeft om GVB intranet af te sluiten voor gebruik van de search engine is voor ons niet logisch. Graag willen wij weten of dit klopt.

Met vriendelijke groet.
Peter..., GVB Amsterdam
Re: intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Taischo 5/10/10 3:00 AM
Google zal alleen maar klanten blokkeren die misbruik maken. Meestal gebeurt dat doordat er gezocht wordt met een interface/programma wat niet afkomstig is van Google zelf.
Re: intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Peter_Lelystad 5/10/10 9:18 AM
Hallo Kees,

Ik ben niet zo thuis in de terminologie van internet. Kan je mij vertellen wat het inhoudt als er vanuit het intranet van het GVB wordt gezocht naar de Google startpagina of dat dan gebeurd via een ander soort interface dan normaal? Ik zal mij wat nader proberen te verklaren. Op de eindpunt voorzieningen van bus en tram in Amsterdam hebben we zuilen staan waarmee we onze diensten kunnen opvragen en andere zaken op het intranet bekijken. Daar zitten ook wat links op die naar de websites van o.a. de gemeente Amsterdam gaan en bijvoorbeeld de gewone website voor klanten van het GVB. Als je die dan opent is er niets aan de hand maar zodra je in de adresbalk intypt: www.google.nl dan komt er een melding dat die site door de sitebeheerder is geblokkeerd. Het vreemde is dat er ook sites te openen zijn voor spelletjes en dergelijke. Bij navraag in de OR van het GVB kregen we het antwoord dat Google de toegang vanuit het intranet van GVB geblokkeerd zou hebben. Wij hebben heel veel moeite om dat te geloven. Het is zo jammer dat Google heel slecht benaderbaar is met dergelijke zaken. Maar ik wil toch graag kunnen aantonen dat het GVB zijn personeel in de maling neemt. Kun je iets meer met dezze info?

Met vriendelijke groet,

Peter van Beveren
Re: intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Taischo 5/10/10 10:12 AM
Peter, wat ik heb willen aangeven is dat het niet onmogelijk is dat er bijvoorbeeld iemand, die toegang heeft tot jullie intranet in het verleden mogelijk met programma's bezig is geweest die geautomatiseerde zoekopdrachten naar Google verstuurde. Daardoor kan Google de toegang vanaf jullie intranet hebben geblokkeerd. Zo'n blokkade is meestal van beperkte duur en wordt na verloop van tijd ook weer opgeheven, maar als het vaak voorkomt dan kan zo'n blokkade ook permanent worden.
Het probleem daarbij is dat ik veronderstel dat jullie heel veel gebruikers hebben op dat intranet en dat een dergelijke blokkade ook kan ontstaan als er plots een hele hoop aanvragen tegelijkertijd plaats vinden.
Ik kan dus niet uitsluiten dat het GVB gelijk heeft, maar dat is dan voor mij een aanwijzing dat de techneuten die jullie intranet beheren wel de weg hebben gekozen van de minste weerstand want tegen misbruik moet worden opgetreden en het probleem van die sterke variatie in aanvragen is mijns inziens oplosbaar.
Blijft overigens dat het toelaten van zoekmachines op een intranet een veiligheidsrisico is en dat ik op grond daarvan het GVB gelijk zou geven om zoekmachines en het overgrote deel van internet uit te sluiten, als basis zou ik kiezen voor een white list en niet voor een black list. Maar dat zouden ze gewoon kunnen zeggen als dat zo was.
Re: intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Peter_Lelystad 5/10/10 11:47 AM
Dankjewel Kees...,

Het is dus niet uitgesloten dat Google ervoor heeft gekozen het GVB intranet uit te sluiten? Ons punt als OR om te stellen dat het GVB zijn personeel in de maling neemt is dus niet sterk?

Met vriendelijke groet.

Peter
Re: intranet GVB Amsterdam volgens ICT afdeling Google search engine afgesloten door Google Taischo 5/10/10 11:51 AM
Precies, maar als Google dat gedaan heeft kan je wel stellen dat de schuld is van de afdeling ICT wat die hebben het dan laten gebeuren.